zondag 3 januari 2010

Reisverslag 13 - Tierra del Fuego (Vuurland), deel 1.

We hadden geen hoge verwachting van het landschap van Tierra del Fuego (Vuureiland) maar bijna vanaf het moment dat we met de veerboor de Straat van Maghallan zijn overgestoken veranderde het landschap dramatisch. Op weg naar de grens met Chili reden we door een vruchtbaar heuvellandschap met meertjes, veel vogels en ook flamingo’s. Later op weg van Rio Grande naar Ushuaia veranderde het landschap in deels met sneeuw bedekte bergen en veel bossen. Tierra del Fuego is een archipel van eilanden waarvan Isla Grande de grootste is waarop ook Ushaia ligt. Het gebied tussen de Straat van Maghallan in het noorden en het Beaglekanaal in het zuiden is gelijkelijk verdeeld tussen Argentinië en Chili. De grens is een merkwaardige verticale streep op de kaart. Om in Ushuaia (Argentinië) te komen moet je van het noorden twee maal de grens over. Eerst van Argentinïe naar Chili en dan weer van Chili terug naar Argentinië. Bij elke grens overgang moet je bij zes verschillende loketjes ( drie voor ieder land) papieren invullen en stempeltjes halen. Als je toevallig aan de grens staat met een paar bussen kan dat nogal wat tijd kosten. De naam Tierra del Fuego komt van de Portugees Fernando de Magallanes die als eerste Europeaan het gebied ontdekte. Hij zag talloze vuren op het land branden, die als waarschuwingssignalen diende voor de plaatselijke bevolking, en noemde het Tierra del Fuego of te wel Vuurland.

Ushuaia is een merkwaardige en tegelijk interessante stad. Met uitzondering van een paar winkelstraten doen de eenvoudige huizen denken aan een pionier – gouddelvers’ stadje.De winkelstraten zijn moderner en dat heeft te maken met feit dat Ushuaia regelmatig bezocht wordt door cruiseschepen en ook de uitvalsbasis is voor cruises naar Antarctica.
In Ushuaia stonden we op de comfortabele camping “La Pista del Andino”, aan de voet van een skipiste. Hier hadden we ook een gezellig kerstdiner op kerstavond samen met Rudi en Berlinda en een grote groep Duitsers. Op eerste kerstdag zijn we gaan Geocaching. In Ushuaia was de meest zuidelijk cache “Fin del Mundo”verstopt en die wilde vinden. We kozen voor de route over de skipiste en door de bossen het alternatief zou een verharde slingerweg zijn geweest die naar de stoeltjes lift gaat die in de richting van de “Martial Gletscher”gaat. Dank zij Rudi’s vastberadenheid vonden we niet alleen de cache maar ook nog een bijna nieuwe wandelschoenen op een paar meter afstand van de cache. De eerste gedachte was dat er iemand anders in de buurt was die ook naar de cache zocht, maar dit bleek niet het geval. Heel merkwaardig, zou iemand ze vergeten zijn?


In Tierra de Fuego zagen we meertjes met veel vogels.
 
o.a. ook Flamingo’s
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De veerboot over de Straat van Maghallan.


.
Bij het Lago Fagnano in Tolhuin.


Een meer langs de weg naar Ushuaia.

Aankomst bij het einde van wegnummer RN 3. Verder kan je naar het zuiden in Zuid-Amerika kan je niet rijden.


Op camping “La Pista del Andino”, in Ushuaia.



Berlinda was zo aardig om er voor te zorgen dat ik er met Kerstmis weer netjes uit zag.


San Martin, de hoofdstraat van Ushuaia.


Is de firma Stiefbeen en Zoon misschien naar Ushuaia verhuisd?


Kerstdiner op de camping met Rudi & Berlinda en Ronald & Rini.


Op weg naar de “Fin del Mundo” cache.


De cache is gevonden en we kunnen nu even ontspannen!







Panorama van Ushuaia.

Na de kerstdagen zijn we 15 km verder naar het Nationaal Park Tierra del Fuego gereden. Het is een enorm groot en mooi gebied van bijna 700 vierkantenkilometer, waarvan het zuidelijke deel open is voor toerisme. Er zijn een paar mooi gelegen campings in het park en je kan er mooie wandelingen maken. Wij hebben er drie dagen lang gewandeld langs de rivieren, meren and door de mooie bossen.

Ons plaatsje op de camping in het Nationaal Park “Tierra del Fuego”.


Wandelen door de bossen van het N.P. Tierrra del Fuego.


Even uitrusten tijdens en wandeling in het N.P. Tierrra del Fuego.


Tijdens één van de wandeling moest de “zelfportret”functie van mijn camera uitgeprobeerd worden.



Flora van het N.P. Tierrra del Fuego met prachtige wilde orchideeën


Een koppeltje “Upland” ganzen.


De Chimango Caracara. (wie weet de nederlandse naam?)


Een mooie grote Ibis (Theristicus caudatus)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten