maandag 26 september 2011

Reisverslag 48 – Foz do Iguaçu en de reis naar Bonito


Kort na onze aankomst in Foz do Iguaçu (Brazilië) arriveerde ook Rudi en Berlinda op Camping “Internacional”.

Onder genot van een kop koffie (het was nog een beetje vroeg voor de borrel) werden de ervaringen uitgewisseld en de reis voor de komende paar dagen besproken.

Een collage van Camping “Internacional” met het bijwerken van de weblog door Rudi en Berlinda, het geparkeerde reuze hotel op wielen van “Rotel” uit Passau en de voor ons vreemde knollen die op de stam van een boom groeide.

Toen we in november 2009 in Foz do Iguaçu waren om de Iguaçu watervallen te zien, was het er niet van gekomen om de grootste waterkrachtcentrale van de wereld “Itaipu Binacional” te bezoeken. Bijna twee jaar later is het er toch van gekomen. De afmetingen zijn enorm en komen heel moeilijk op een foto tot uiting. De stuwdam is meer dan 200m hoog en 8km lang. De 20 waterturbines/generators produceren 14000 Megawatt, genoeg stroom voor meer dan 90% van het gebruik in Paraguay en 22% van Brazilië. Met het project werd in 1975 begonnen en ofschoon veel eerder al stroom werd opgewekt, was het joint Paraguay / Brazilië project pas officieel klaar in 2007.


Een “overzicht” foto uit het informatiecentrum. Helaas zagen wij de centrale niet zo spectaculair omdat de sluizen alleen geopend worden als het waterniveau in het stuwmeer te hoog dreigt te worden.

Een collage van de rondleiding. Middendoor het kantoor loopt een gele lijn, die de grens aangeeft van Paraguay en Brazilië. Het was tot nu toe wel de gemakkelijkste grensovergang die we gehad hebben in Zuid-Amerika.

Ria staat hier in de enorme generatorhal. De hal is 968m breed, 99m breed en 112m hoog.Op de rechtse foto staan de water inlaat buizen van de waterturbine met een diameter van 10m.

 
We hebben in Foz do Iguaçu  en onderweg in Cascavel nog tevergeefs geprobeerd om de LPG tank op te laten vullen. We hebben het nu voorlopig opgegeven en een 5kg fles gekocht.


Van Foz do Iguaçu gingen we op weg naar het 900km noordelijker gelegen stadje Bonito in de Zuid-Pantanal. Hieronder staan nog een paar foto’s die we onderweg hebben genomen.

Een voor ons wel heel vreemd verkeersbord.

 Deze twee hadden het bord wel erg serieus genomen.



Rudi en Berlinda gingen inkopen doen om een rondje te geven.

Buiten was een leuk terrasje om de consumptie te nuttigen.

De wel wat eentonige weg werd soms afgewisseld door kleurrijke oases.

Deze papegaai zat de nieuwe scheutjes van de takken te vreten.

Deze ontluikende liefde zagen we op één van onze overnachtingplaatsen op weg naar Bonito.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten