dinsdag 1 februari 2011

Reisverslag 38 – Uruguay: Colonia en Montevideo

Met de vlucht naar Buenos Aires via Sao Paulo, van in totaal 15 uur, zijn we onze derde reis naar Zuid Amerika begonnen. Na een korte nacht in een hotel zijn we direct doorgereisd met de snelle veerboot naar Colonia del Sacramento in Uruguay om de camper uit de stalling te halen. Om zeker te zijn van een plaats voor de camper tijdens de volgende reispauze hebben we het contract maar verlengd tot september 2011. In de diverse internetforums waren namelijk meerdere reizigers op zoek naar een plaatsje voor hun camper in Uruguay. Nu ons eigen plaatsje veilig is durven we ze wel advies te geven.

Het mooie oude stadsdeel van Colonia del Sacramento.

Ons plan is ruwweg om van Colonia de kustweg van Uruguay te volgen naar de Braziliaanse grens. De eerste stop was de hoofdstad Montevideo met ongeveer 1,5 miljoen inwoners. In totaal heeft Uruguay 3,3 miljoen inwoners, dus bijna de helft woont in en rond de hoofdstad.
Om in grote steden een veilige overnachtingplaats te vinden is niet eenvoudig tenzij er een camping is. Maar volgens het internet zou er een goede plaats zijn bij de vuurtoren in Punta Carretas. Het bleek ook een mooi centraal punt te zijn om de stad te verkennen. In de paar uurtjes dat we er stonden kregen we bezoek van Duitsers, Brazilianen en ook aardige mensen uit Montevideo. Volgens de laatste stonden we er niet veilig en konden we beter bij het bewaakte “Estadio Centenario” gaan staan bij het voetbalmuseum. Dat vonden we te ver weg en we gingen naar de tweede keus uit de reisverslagen op het internet en wel naar de ANCAP benzinepomp “El Faro”. We stonden er nog maar net toen een vriendelijke man vroeg of we van plan waren hier te overnachten. We zeiden ja maar dachten oh nee, we moeten toch niet nog een keer verhuizen. Maat tot onze verbazing zei hij: ´Jullie hebben de veiligste plaats in Montevideo gekozen” en “Enjoy your stay in Montevideo” We hebben inderdaad van de mooie stad genoten. Wat ons betreft is Montevideo in 2009 terecht gekozen door het tijdschrift “The Economist” als de stad met de beste “Quality of Living” in Zuid Amerika.

 
Punta Carretas – Montevideo


“Mercado del Puerto” is niet zo bijzonder als de reisgidsen je doen geloven. Het is er wel erg druk omdat het tegenover de cruiseterminal ligt. De constructie bestaat geheel uit gietijzeren delen uit de gieterijen van Liverpool in 1867. Jammer genoeg is het geen markt meer maar één grote eettent.


Aan deze fontein in het centrum van Montevideo hangen honderden hangsloten. Volgens de legende blijven partners eeuwig met elkaar verbonden als je er een hangslot aanhangt met de initialen van beide partners. Maar wij zijn het bewijs dat het soms ook zonder hangslot lukt.


Plaza Indepencia met het standbeeld van Artigas die voor de onafhanklijkheid heeft gezorgd, het Palacio Salvo uit 1917  en de resten van de stadspoort uit 1746.


De timing van ons bezoek aan Montevideo was perfect omdat er om acht uur s’avonds de eerste Carnaval optocht van dit seizoen plaats vond. Om half elf hadden we het wel gezien omdat we alleen maar met moeite een staanplaats hadden bemachtigd en er na enige tijd niet veel variatie was in het optreden van de deelnemende groepen. We weten niet hoelang de optocht nog doorgegaan is maar in Rio de Janeiro duurt de optocht zo’n 6 uur. Het karakter van de optocht had veel gemeen met Nederland maar met de (schaarse) kleding natuurlijk aangepast aan het klimaat. Er waren veel muzikale en dansende groepen maar ook werden lokale gebeurtenissen uitgebeeld afgewisseld door reclame.
Het carnaval seizoen in Montevideo is het langste ter wereld en duurt meer dan 80 dagen.


De opening van het carnavalseizoen in Montevideo op 27 januari met de “Las Llamadas”optocht.





























Als hij de voorkant neemt, dan neem ik de achterkant wel.

1 opmerking:

  1. Hoi
    Heb best tijd terug zitten lezen en kijken het is geweldig hoor. Heb nog even naar Ria gezocht in de canavlas optocht
    goede reis verder laat weer wel wat van mij horen
    Wim

    BeantwoordenVerwijderen