zaterdag 5 maart 2011

Reisverslag 42 – Brazilië: van São Francisco do Sul naar Morretes en Paraty.

De weg van São Francisco naar Morretes ging grotendeels door een mooi dichtbebost berglandschap. We hadden geluk dat de bomen in bloei stonden met gele, paarse en witte bloemen. Jammer genoeg hadden we problemen om de prachtige vergezichten te fotograferen omdat het ontzettend druk was op de weg en er geen veilige stopplaatsen waren.
Morretes is een historisch stadje uit de 18de eeuw. Het ligt midden in de natuur op maar 15 km van de oceaan en heeft de oude architectuur weten te behouden. We hadden bij het toeristenbureau twee adressen van campings gekregen. De eerste was volledig verlaten en zelfs na een kwartiertje wachten en rondkijken hadden we nog steeds niemand gezien. Een paar kilometer verder op zou er nog een camping moeten zijn. Het weggetje werd smaller en smaller en we vroegen ons al af wat we zouden doen als er een tegenligger zou komen. Plotseling hoorde we een enorme herrie onder de camper en stonden we binnen een paar meter stil. Wat voor verassing zouden we te zien krijgen als we onder de camper keken? Drie wielen waren aan de binnenkant omwikkeld met prikkeldraad. Het zat strak om de remleidingen heen. Gelukkig had ik een goede kniptang bij me, waarvan Ria had gevraagd toen ik de tang kocht: “Wat moet je daar nu weer mee”. Met andere woorden die rommel heb je toch niet allemaal nodig. De tang bleek onze redding. In een kwartiertje was alles losgeknipt en reden we weer verder zonder lekke band en nog werkende remmen. Uiteindelijk vonden we 8 km buiten Morretes, de prachtig gelegen camping “Recante Prainhas”.

Morretes en omgeving.


Ook in Brazilië is er grote belangstelling voor onze reis door Azië.


 
In de buurt bij Morretes zagen we voor het eerst Rio de Janeiro op de wegwijzer staan.
Op de foto staat ook een "Brazilian Pine" een hele bijzondere boom die in zuidwest Brazilië veel voorkomt. De officiële naam is Araucaria Angustifolia. 


De bus naar Breda vanuit Brazilië?


Een keuze uit de flora en fauna onderweg.


Onze LPG tank moet weer bijgevuld worden en we hebben altijd de beste kans bij tankwagens die grootgebruikers bevoorraden. Deze keer wilde men ook weer niet geloven dat wij een LPG tank hadden. Er werden dan ook weer de nodige foto’s gemaakt. Ze mochten alleen maar gas leveren op rekening en geen contant geld aannemen. Uiteindelijk sloten ze toch de slang aan maar er stroomde geen gas. Je hebt een probleem met de tank zeiden ze maar wij denken dat ze de kraan niet open gedraaid hebben.


Het was die dag al laat en we hadden nog geen fatsoenlijke camping gevonden. Ria zag een mooie Pousada en trok de stoute schoenen aan om bij de receptie te vragen of we op hun parkeerplaats mochten overnachten.

De tuin van de Pousada lag direct aan het strand. Toen wij het strand opliepen was een garnalenvisser net bezig zijn vangst schoon te maken.


In Paraty kwamen we weer de eerste Nederlandse (backpack) toeristen tegen. Het is er erg toeristisch maar om een of ander reden stoort dat niet in Paraty. Door de ontdekking van goud in de staat Minas Gerais werd Paraty een belangrijke haven in de 17de eeuw. Uit deze tijd stammen dan ook de mooie koloniale gebouwen die zo mooi bewaard gebleven zijn dat het stadje veel weg heeft van een openluchtmuseum.

Op weg naar Paraty reden we weer langs mooie baaien en stranden.


Het schilderachtige Paraty - 1.


Paraty – 2


Deze winkel verkocht alleen maar één soort drank: Cachaça. Het is een alcoholische drank gemaakt van suikerriet zoals rum en wordt o.a. gebruikt voor de nationale cocktail “Caipirinha”.



Ook in Paraty hingen de dames uit het raam.


Tot onze verbazing was er op donderdagavond, twee weken voor carnaval al een carnavalsoptocht. Waren ze misschien aan het oefenen?


Vier avonden lang was er een concert i.v.m. het 344 jarige bestaan van Paraty.






Dit kerkje is het hoofd motief voor de promotie van Paraty.








3 opmerkingen:

  1. hoi
    Volg jullie verslagen steeds Dan hebben wij in Nederland toch maar weinig cultuur
    (ps kan nergens zien of de reactie geplaatst worden) was vorig keer wel

    Goede reis nog

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Ria en Anton,

    Willen jullie ons, Peter en Miriam, het opslagadres voor de camper in Colonia del Sacramento geven.

    Zie onze website www.laplano.com

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Ria en Anton,

    Jullie foto's zijn echt adembenemend!

    In juni ga ik ook naar Brazilië, maar spijtig genoeg zal ik niet alle plaatsen zien die jullie bezocht hebben. Ik ga er namelijk naar toe voor mijn thesis: om interviews af te nemen over de Wereldbeker van 2014 en de verwachte gevolgen voor het toerisme. Om mij een beetje voor te bereiden, heb ik besloten al wat voorafgaand onderzoek te doen. Dat houdt vooral in dat ik 20 Europese (waarvan 10 Nederlandstalige) blogs analyseer en dat ik een korte vragenlijst doorstuur naar de schrijvers om de info te bekomen die nog ontbreekt.

    Indien jullie zouden willen meehelpen, zou mij dit een enorm plezier doen! In dat geval kunnen jullie mij bereiken via: mertens.dorien@hotmail.com

    Van een Belgische studente en mede-reizigster,

    Dorien

    BeantwoordenVerwijderen