vrijdag 18 maart 2011

Reisverslag 43 – Brazilië: van Paraty via Rio de Janeiro naar Saquarema.

De kronkelige kustweg van Paraty naar Rio de Janeiro gaat langs mooie baaien en stranden. Onze bestemming was de CCB Camping in Recreio ongeveer 40 km voor het centrum van Rio. De volgende dag maakte we een uitstapje naar Rio om de overnachtingplaats bij het strand van Vermelha te verkennen. De meeste Camperreizigers berichtten positief over deze plaats maar wij wilden het toch zelf gezien hebben voor we er een paar nachten zouden verblijven op de weg terug van Saquarema. We werden er direct benaderd door een goed Engels sprekende man die ons excursies wilde verkopen. Ongevraagd zij hij dat we op de veiligste parkeerplaats van Rio waren aangekomen omdat het omgeven was door militaire gebouwen en omdat het een doodlopende weg was. Iets waar criminelen een hekel aan hebben. Met een goed gevoel reden we terug naar de camping in Recreio.

Één van de vele mooie baaien tussen Paraty en Rio.



Het strand tegenover de camping in Recreio.



Op de camping was een groep dames urenlang bezig met het oefenen voor hun optreden met carnaval.


Praia (strand) Vermelha. Vanaf hier vertrekt ook de kabelbaan, die je in 2 etappes naar Pão de Açúcar (het suikerbrood) brengt op 396 m hoogte.



Het beeld “Christus de Verlosser” was zelden goed te zien tijdens ons bezoek aan Rio. Het is 30 m hoog en staat op de Corcovado heuvel op 704 m hoogte.


Van Recreio reden we de volgende dag via Rio naar Saquarema om onze vrienden Angelika en Jörg te ontmoeten die we een jaar of zes geleden voor het laatst in Duitsland gezien hadden. Het was er erg gezellig. We genoten van hun gastvrijheid en logeerde er langer dan de bedoeling was. De eerste dagen was Jörg zo vriendelijk om ons te helpen met het vinden van nieuwe remblokken en een bedrijfje dat onze koelkast kon repareren. Wat het laatste betreft werden we van-het-kastje-naar-de-muur gestuurd. Nee wij kunnen geen aluminium solderen. Nee, de montuur is er niet, hij zal wel teveel gedronken hebben, het is tenslotte carnaval. Uiteindelijk was de koelkast gesoldeerd en van nieuw gas voorzien in drie kwartier tijd, in een werkplaatsje waarvan je dat nooit verwacht had.

We zijn in Saqurema aangekomen. De op een verhoging gebouwde kerk van 1837 is een markant punt in Saquarema. In het eerste weekeinde in september komen hier gemiddeld 150.000 pelgrims om de mis bij te wonen.


Dit is het riante onderkomen “Citio Bosque do Sol” van onze vrienden Angelika en Jörg. Geen wonder dat we langer bleven dan gepland!


Socks, de border collie, deed niets liever dan de hele dag met de bal spelen. Vanaf de tweede nacht lag hij al voor de slaapkamerdeur te wachten.


Het kerkje van Saquarema gezien vanaf het strand.


De mico aapjes (http://nl.wikipedia.org/wiki/Klauwaapjes) passeerde dagelijks door de tuin van Angelika en Jörg tot grote ergernis van Socks. De vogeltjes met de rode bekjes heten “common waxbills en komen oorspronkelijk uit Afrika. De ijsvogel rechtsboven heet in het Engels “ringed kingfisher”.


In Búzios, 120 km voorbij Saquarema, ligt een mooie golfbaan waar we een paar keer de gelegenheid hadden om de spelen. Búzios is een razend populaire badplaats en wordt ook wel  het Saint Tropez van Brazilië genoemd. Het trekt chic en trendy publiek aan. Het verhaal gaat dat Brigitte Bardot het plaatsje ontdekte in de jaren 1960. Er is een straat naar haar genoemd en er staat een standbeeld op de boulevard. Het oorspronkelijk kleine vissersdorpje is intussen gegroeid naar 25.000 inwoners en in het hoogseizoen zijn het wel 100.000.




Op de boulevard in Búzios met Angelika en Jörg.


Aan het gezicht van Brigitte is duidelijk te zien dat ze het niet op prijs stelde dat ik bij haar was komen zitten.

Tijdens het carnavalsweekeinde waren we ook nog in Saquarema en het was interessant om te zien hoe in deze omgeving carnaval gevierd wordt. De optocht (bloco) bestond typisch uit een vrachtwagen gevuld met geluidsapparatuur en een dak met daarop de zangers en dansende meiden. Achter de vrachtwagen loopt dan de carnavalsclub en ieder ander die, verkleed of niet, mee wilt lopen, dansen en vooral ook drinken.

Ook (sommige) honden vieren carnaval in Saquarema.


Saqua Bloco staat op vertrekken.




Een paar van de uitbundige deelnemers aan de Saqua Bloco.


In Bacaxa is het blijkbaar op maandag de gewoonte dat mannen zich als vrouw verkleden.


Bij deze carnavalvierder was zowel de voorkant als de achterkant interessant.


Dit waren geloof ik twee echte meisjes in Bacaxa.


Ook op maandag in Saquarema genoten de mannen van de verkleedpartij.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten