dinsdag 4 oktober 2011

Reisverslag 49 – Bonito

Bonito ligt in de provincie: “Mato Grosso do Sul”, even ten zuiden van de Pantanal. Het is voor de Brazilianen een populaire vakantiebestemming. Het dorp zelf stelt niet veel voor en bestaat hoofdzakelijk uit een 3km lange straat met restaurants, bars, souvenirwinkeltjes en reisbureaus. De attractie van Bonito is de geweldige natuur in de directe omgeving. Er zijn o.a. rivieren met glashelder water waar je, op een aantal plaatsen, heerlijk in kan snorkelen tussen de kleurrijke tropische vissen. De watervallen en grotten met onderaardse meertjes zijn ook heel bijzonder. Je zou je hier best wekenlang kunnen vermaken. Wij hadden er ook bijzonder goed weer met uitzondering van de tweede dag toen het 12 uur lang hevig regende.
Onze keus uit de vele attracties bestond uit een bezoek aan het “Aquário Natural” en “Barra do Sucuri”.


Op dit welkomsbord staat dat Bonito de hoofdstad van het Ecotoerisme. Handig gedaan want  per definitie is alles goed wat met het woord “Eco” begint. Maar het moet gezegd worden dat Bonito er alles aan doet om de mogelijke schade aan de natuur door het toerisme zoveel mogelijk te beperken. Toegang is vrijwel alleen maar mogelijk onder begeleiding van een gids en in sommige gevallen is er ook een beperking wat betreft het maximum aantal bezoekers per dag.


“do Gordo” was onze eerste van de twee campings waar we stonden in Bonito. Maar wat een naam voor een camping “de dikke”, die we overigens niet gezien hebben. De camping ligt aan de Rio Formoso, die hier niet zo helder is als elders rond Bonito maar je kan er heerlijk in zwemmen.


Een collage van een paar van de dieren die we op “do Gordo” zagen.


Dit vogelpaartje was tegenover de camper druk bezig met het “metselen”van hun nest.

Ook zagen we hier voor het eerst een Agouti.


De Seriema is een welkome gast op Campings en boerderijen omdat hij slangen eet.


In de “Reserva Ecológica Baia Bonita” gingen Rudi en Berlinda snorkelen in het Aquário Natural. Wij besloten er eerst maar eens een kijkje te nemen en met een gids de “Animal Trail” te lopen. Een deel van de dieren zoals de apen en vogels zagen we in het wild en andere waren te zien in gevangenschap. Dit heeft ook voordelen omdat je dieren zoals de reuze miereneter bijna nooit in de natuur goed te zien krijgt.


In het Aquário Natural is het water, waarin je snorkelt, zo helder dat je de vissen ziet zoals in een aquarium.


Een paar van de dieren langs de “trail” De reuze miereneter heeft iets “onwerkelijks”, het lijkt wel een prehistorisch dier.

 
Deze twee Guans hadden waarschijnlijk een relatie. Kijk maar naar de volgende foto.




Een Guan. Maar is dit nu het vrouwtje of het mannetje?


Op de camping “Municipal” werd Ria’s verjaardag gevierd. Maar jarig of niet, Ria vond dat de was gedaan moest worden.


Deze Macaws maakte regelmatig een tussenstop op de camping.


Één keer zagen we ook de wat zeldzamere Hyacinth Macaw.


We waren al heel blij als we een toekan te zien kregen en plots waren er zelfs twee.




Rudi en Berlinda hadden mij overtuigt van het genot om in een aquarium te snorkelen. Deze keer gingen we naar “Barra do Sucuri” om in de Rio Sucuri te snorkelen. We mochten zelf naar het beginpunt peddelen om daarna, al snorkelend, 1200m de rivier af te zakken. Het was heel mooi maar het was nog leuker geweest als mijn duikbril niet steeds was beslagen en mijn zwemvest op zijn plaats was blijven zitten in plaats van in mijn nek.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten