zondag 16 oktober 2011

Reisverslag 52 – N.P. Chapada dos Guimarães.

Het National Park Chapada dos Guimarães staat als highlight nummer 6 van totaal 27 in de Lonely Planet guide van Brazilië. We hadden daarom een hoge verwachting maar die kwam niet uit. Het is een mooie natuurlijke omgeving om te zien als je toch in de buurt bent maar is nauwelijks een omritje waard. Het park ligt op een plateau, ongeveer 800m hoger dan de 65km naar het zuiden gelegen grote stad Cuiaba. Voor de inwoners daarvan is het een geliefd weekend uitje vanwege de lagere temperatuur en de vele riviertjes en watervalletjes. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de waterval Véude Noiva (bruidssluier) en de Portão do Inferno (de poort van de hel). Het laatste is een niet bijzonder uitzichtpunt dat zelfs om onverklaarbare veiligheidsredenen nog gesloten was ook.

We vonden een schaduwplekje voor onze koffiestop en stonden plotseling naast een rubberplantage. De plantage moet echter al lange tijd niet meer in gebruik zijn omdat de opvangbakjes allemaal vol zaten met alles behalve latex.


Soms overnachten we ergens waar het eigenlijk verboden is. Zoals hier op het bord staat aangegeven. Toen we bij de eigenaar van dit grondstuk vroegen naar de camping zei hij: “die is nog 9km verderop maar je kan ook hier gaan staan”.


Op weg naar Chapada dos Guimarães, reden we een paar honderd kilometer lang door niets dan katoenplantages. Ze hadden blijkbaar net geoogst en de katoen lag opgeslagen in enorme grote pakken midden op het land.


Het gelijknamige dorpje Chapada dos Guimarães was een aangename basis om de omgeving te verkennen en weer wat te internetten.


Op het Plaza konden we vanuit de camper internetten.


Het National Park met de “bruidssluier”.


Bij de “poort van de hel” stond een verbodsbord. Ik zou eerder een verbodsbord voor ons verwacht hebben bij de “hemelpoort”.


Ria op de steen die het Geodetisch Center van Zuid Amerika aangeeft. Wat dat precies betekent is niet duidelijk geworden.


Op weg naar Cuiaba rijd je langs het 350m hoge breuk vlak van het plateau en het lager gelegen land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten