zondag 20 december 2009

Reisverslag 10 – Het schiereiland Valdés

Het schiereiland Valdés is één groot natuurreservaat dat ook op de werelderfgoed lijst van Unesco staat. Langs de 500 km lange kust leven walvissen, zeeleeuwen, pinguïns, zeeolifanten, orka’s en enorm veel vogels. Wij wilden vooral de walvissen zien en we hadden ons onderweg al zorgen gemaakt dat we misschien hiervoor te laat op Valdés zouden aankomen. Omdat we na aankomst in Buenos Aires besloten hadden eerst naar het noorden, naar Iguazu, te rijden, konden we niet eerder dan midden december op Valdés aankomen en volgens de reisgidsen kon dat wel eens te laat zijn. De walvissen komen ieder jaar in juni naar de Golfo Nuevo om te baren om uiterlijk in november als hun jong groot en sterk genoeg zijn weer terug te gaan richting de Zuidpool. Maar gelukkig voor ons waren er half december nog steeds een paar achterblijvers te zien. Jammer genoeg waren ze in vergelijking met onze eerdere ervaring met walvissen in IJsland een beetje te rustig. We zagen geen grote sprongen en de staart kwam ook nauwelijks uit het water maar niettemin was het zien van deze enorme beesten op korte afstand weer een ervaring die we niet graag gemist hadden.
De walvisexcursies kan je vanuit Puerto Pirámides, een klein toeristendorpje waar ook de enige camping ligt, maken. Om zeeleeuwen en pinguïns etc. te zien moesten we met de camper vrij grote afstanden op het schiereiland afleggen over wegen die bestaan uit keislag en soms een wasbord wegdek. Bovendien is het landschap van Valdés heel eentonig. Het is volledig vlak en compleet bedekt met lage struiken. Onderweg mag je niet overnachten en je bent dus verplicht elke avond weer terug in Pirámides te zijn. Wij maakten een tocht over ongeveer de helft van het schiereiland, naar Punta Cantor (Estancia La Elvira), Caleta Valdés en Punta Norte. De afstand bedroeg 225 km over stukken weg waar je soms hooguit 30 - 40 km / uur kon rijden. Wij hadden van deze tocht meer verwacht. De Zeeleeuwen hadden we al eerder en beter gezien in Punta Bermeja en de zeeolifanten hebben we helemaal niet gezien. De pinguïns bij Caleta Valdés zouden we later onder veel betere omstandigheden in Punta Tombo kunnen zien. Een leuke bijkomstigheid was wel het zien van de guanaco’s, nandoes (Zuid-Amerikaanse struisvogels), vossen, een gordeldier en een enorme grote spin van meer dan 10 cm, die op een parkeerplaats, onder de Camper uitkroop.


 
Hier is de oplossing van de puzzel in reisverslag 9. Mocht iemand het met deze oplossing niet eens zijn,dan
kan hierover nog worden gecorrespondeerd.

Met een tractor wordt de boot op een wagen het water in geduwd en ook weer opgehaald.

 
Op walvis(foto)jacht.



                                   
                                  Moeder walvis en dochter of was het misschien haar zoon?

 
                  Soms stak ze haar kop boven water uit en dan ……



                            ….even later haar staart.



 
                  Een orka kwam in volle vaart voorbij.



                 Uit het einde van de walvisexcursie ging de boot ook even bij de zeeleeuwen voorbij.

  


Puerto Pirámides


                                    Ria en haar nieuwe vriend.
                  Shaka krijgt concurentie.



                  Deze twee hadden een mooi uitzicht in Caleta Valdés.


  De kleintjes wilde niet op de foto

 
       Even uitrekken voor de volgende zoektocht naar eten. De pinguïns gaan soms 600 km ver de oceaan op om eten voor zichzelf en de jongen te halen.




 
       Ik wou de struik met bloemetjes fotograferen en zag toen pas dat er ook wat in zat.



33                  In Valdés kwamen de beesten de Camper in en aten uit Ria’s hand.


 
Valdés – Flora en Fauna 1


 
Valdés – Flora en Fauna 2

1 opmerking:

  1. Hoi Anton En Ria

    Volgens mij doen jullie zo veel indrukken op dat je ze nooit meer vergeet. Mooie verslag hoor. (Breng je je nieuwe vriend mee naar Nederland Ria)??

    prettige kerstdagen en alle het geluk voor 2010
    Wim

    BeantwoordenVerwijderen