donderdag 24 december 2009

Reisverslag 11 – Punta Tombo & Camarones

De belangrijkste attractie van het natuurreservaat Punta Tombo zijn de meer dan 500,000 Magelhaenpinguïns. Het is de grootste concentratie van pinguïns in Patagonië.
Een nieuwe weg (die nog niet op de kaart staat), zorgt ervoor dat je nog slechts 30 km over een slechte keislagweg moet rijden i.p.v. voorheen 170 km. Pinguïns hadden we op deze reis al meer gezien maar het was voor het eerst dat we ze van zeer nabij konden bekijken. Zover je kon kijken zag je links en rechts van de paden nesten of beter gezegd holen met pinguïns. Veelal zat er maar eentje in omdat de partner eten was halen voor de jongen. Toen wij er kwamen waren de jonge pinguïns 4 – 6 weken oud en nog bedekt met hun nestharen. Om eten te halen gaan de pinguïns soms 600 km ver weg. Tussen de nesten door liepen ook talloze guanaco’s, die het blijkbaar goed met elkaar weten te vinden. De pinguïns geven de voorkeur om hun holletje te hebben onder een struik en de bloemetjes hiervan zijn weer een lekkernij voor de guanaco’s. De parkeerplaats bij de ingang van het park is een gewilde overnachtingplaats voor Campers. Wij mochten er nog staan maar hier zou best eens snel een einde aan kunnen komen. Een paar dagen voor onze aankomst had een groep Campers er een kampvuur gemaakt en dat in een brandgevaarlijk gebied waar je zelfs niet mag roken.
In Valdés had een gids ons aangeraden om ook het natuurreservaat Cabo dos Bahias bij Camarones te bezoeken. We hadden ons echter de 190 km slechte weg van Punta Tombo naar Camarones kunnen besparen. Het bleek slechts een mini Punta Tombo te zijn. Het was daarom misschien geen wonder dat we die middag de enige bezoekers waren. Onderweg naar Ushuaia, in Puerto San Julian, troffen we, door puur toeval, onze Belgische vrienden Rudi en Berlinda, weer. Gezamenlijk zijn we toen van Puerto San Julian naar Ushuaia gereden.



Ria’s ontmoetingen met de Pinguïns.


Met volle buikjes weer terug op weg naar het nest.


Het is een hele drukte aan het strand met aankomende en vertrekkende pinguïns.


Een gatenkaas met nesten.


Allemaal in afwachting van.....................



Een typisch nest.


Dit kleintje werd erg verwend en dat is aan zijn bekje te zien.



De petrels waren ook erg actief langs het strand.


Guanaco bij een pinguïnnest.


Dit kleine knaagdiertje, een Cuis, (microcavia australis), leeft in de buurt van de pinguïnnesten.



De mooie baai bij onze overnachtinplaats in Cabo dos Bahias.


De weg naar Estancia La Maciega.


Mooie, lege stranden op weg naar Camarones.


Dit bord betekent niet dat je over 100 m. kan baden. Maar wat betekent dit bord dan wel?


Commersons dolfijnen in baai van Puerto San Julian.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten